Mutluluğu Kendiniz için Değil, Başkaları için Arayın!

İnternette dolaşan bir balon deneyi hikayesi var, benim çok hoşuma gitti. Özel hayatınızla olduğu kadar, iş dünyası ve yönetim anlayışıyla da çok bağdaştığı için buradan paylaşmak istedim:

Bir seminer sırasında eğitmen, salonda bulunan 50 katılımcının her birisine tek tek birer balon vermiş ve siyah tahta kalemiyle kendilerine verilen balonların üzerine isimlerini yazmalarını istemiş. Balonları toplamışlar ve hepsini bir başka odaya koymuşlar.

20140531-231455-83695063.jpg

Katılımcılar biraz sonra bu ikinci odaya alınıp, kendi isimlerinin olduğu balonları bulmaları istenmiş. Bunun için beş dakika süre verilmiş, ama nafile. Kendi balonlarını arayan katılımcılar, verilen sürenin de daralmasıyla çılgınca balonlarını aramaya, hatta birbirlerine çarpmaya ve daha sonra balonumu bulacağım diye bibirlerini itmeye, ezmeye başlamışlar… Tam bir kaos durumu ortaya çıkmaya başlamış! Beş dakikanın sonunda da tek bir kişi bile kendi balonunu bulamamış.

Daha sonra katılımcılardan salondaki herhangi bir balonu alıp, üzerinde ismi olan kişiyi bulup ona vermeleri istenmiş. Bu sefer sadece birkaç dakika içinde tüm balonlar sahiplerini bulmuş!

Internette bu deneyin nerede, kimin tarafından yapıldığı yazmıyor, o yüzden referans veremeyeceğim. Fakat deneyin sonuçları çok çarpıcı. Gerçekleri çok somut ve net bir şekilde ortaya koyuyor.

Salt kendisini düşünen, kendi çıkarını gözeten kimse bu yolda başkalarıyla çarpışır ve istediğini elde etme noktasında zorlanır. Oysa başkasının iyiliğini düşünen, başkalarına yardımcı olanlar kollektif olarak daha kolay ve daha hızlı başarılı olurlar.

Tıpkı özel hayatta olduğu kadar iş hayatında da başarılı ve mutlu olmak için bencil ve kapalı olmak yerine her zaman yardımsever ve ekip anlayışıyla hareket etmeli.

Sürekli kendi balonunuzun peşinden koşmayın, her zaman başkalarının balonlarını bulmalarına da yardımcı olun!

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.